Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?

Дата: 24.10.2022 12:08
Кількість переглядів: 90

 

23-29 жовтня - Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).

Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив   на здоров'я - зокрема  на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі.  Вони піддаються більшому впливу, ніж дорослі.  А ще свинець впливає на мозок, що розвивається – це  може призвести до зниження інтелектуальних здібностей. 

Цифри і факти

• За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров'ям у людей. Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки.  

• Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я.

 • За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров'я, у 2019 році вплив свинцю став причиною 900 тисяч  смертей  в різних країнах.

• Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість, виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла, мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас тощо.

• У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також відбувається в системі: «вода-ґрунт-рослини-харчові продукти-людина». Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.

• Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45% надходить з їжею, 30% -- з пилом,  10–20% -- з питною водою і 5-20% -- з повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом, молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом -- це весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу. Кількість металу, що виділяється з потом --  до 60 мкг за добу.

Симптоми свинцевого отруєння:

  • біль або дискомфорт;

  • втома;

  • головний біль;

  • закреп;

  • нудота або блювота;

  • оніміння або поколювання;

  • складність заснути;

  • спазми шлунку;

  • труднощі у вивченні нових речей.

Як убезпечитися  від отруєння свинцем

 • Купуйте   продукти  харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю).  Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю. 

 • Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств. 

•  Не проводьте  багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху --  навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам і пляжам. 

 • Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху, у час пік. 

• Користуйтеся  респіраторами при роботі з товарами зі значною концентрацією  свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори тощо). 

 • Дотримуйтеся  правил особистої гігієни (не споживайте  їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся повноцінно.

•   Використовуйте в додатковому  харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).   

    Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі. Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають вивести його з організму. У випадку  високого рівня свинцю в організмі  -- необхідна госпіталізація в стаціонар. 

Бережіть себе і будьте здорові! 

 

Відділ комунікації,

організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи 

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь