Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО СКАЗ, ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ САМОМУ!

Дата: 04.10.2022 08:13
Кількість переглядів: 336

Сказ —  гостре інфекційне захворювання тварин і людини, що характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі вчасного ненадання спеціальної медичної допомоги сказ може призвести до смерті потерпілої людини. Фото без опису

Інфекція передається людям і тваринам  -- через слину, укуси або подряпини. Серед свійських тварин  людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини -- зокрема, собаки. 

Інкубаційний період сказу зазвичай триває 2–3 місяці. Але може розтягнутися  від одного  тижня до  одного  року --  залежно від місця проникнення вірусу сказу,  вірусного навантаження,  віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Цифри і факти 

Найвищий показник захворюваності на сказ зафіксовано у 2007 році — 7 випадків.  За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні  в 50 %  випадків хвороба передавалася через котів. Близько 40% жертв сказу — діти віком до 15 років.

Початкові симптоми сказу  

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі  поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Що робити у разі укусу собаки? 

- Негайно промити місце укусу милом. Мити треба досить інтенсивно протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани рекомендується промивати струменем мильної води,  мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

- Не потрібно припікати рани чи накладати шви.

- Після цього потрібно відразу ж звернутися до найближчого травмпункту -- адже успіх вакцинопрофілактики сказу залежить від того, наскільки швидко людина  звернулися за допомогою до лікаря. Бажано повідомити лікаря у травмпункті наступну інформацію — опис тварини, її зовнішній вигляд та поведінка, наявність нашийника, обставини укусу.

Профілактика сказу 

Для профілактики сказу необхідно:

- регулярно вакцинувати тварин;

- уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

- дотримуватися правил утримання тварин.

   Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини.  Таких щеплень має бути 5: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим — неприпустимо!

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Для планової профілактики сказу вакцинуватися можуть люди, які професійно пов’язані з ризиком інфікування сказом: спеціалісти ветеринарної медицини, працівники ветеринарних лабораторій, клінік, мисливці, лісники. 

 Окрім того, Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що на території області за 2021 рік зафіксовано 1321 укусів людей тваринами, з них 180 випадків безпритульними тваринами. З початку 2022 р. 825 покусів, в тому числі 113 безпритульними.

В 2021 році в області захворіло на сказ 45 тварин:

- ВРХ - 4 голови;

- ДРХ – 1 голова;

- собак – 10;

- котів – 8;

- лисиць – 22.

Найбільша кількість тварин захворіла в Житомирському -9, Чуднівському – Романівському – 5, Новоград-Волинському – 4 районах. В 9 районах області випадки сказу в 2021 році не реєструвалися.

З метою профілактики даного захворювання в 2021 році проти сказу було вакциновано 218400 тварин, в тому числі:

- ВРХ – 68920;

- собаки – 98000;

- коти – 49700.

Планові завдання виконано на 100%. Разом з тим в Житомирській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби було досліджено 768 біоматеріалів на сказ та виявлено 45 хворих тварин.

В період з 04.09.2021 р. по 12.09.2021 р. на території області проводилась пероральна імунізація диких м’ясоїдних проти сказу. Було оброблено 25481 км2 території , що становить 85% загальної площі області, на якій розповсюджен 637,025 тис. доз вакцини. На 1 км2 доставлялось по 25 доз вакцини авіатранспортом.

В рамках визначення ефективності кампанії з пероральної вакцинації відібрано для дослідження від забитих лисиць 518 зразків нижніх щелеп та 358 сивороток крові.

З початку 2022 року на території області захворіло 25 тварин, в тому числі:

- ВРХ – 4 голови;

- котів – 6;

- собак – 10;

- лисиць – 5.

За аналогічний період минулого року захворіла 21 тварина. Особливо напружена ситуація по захворюванню на сказ у Бердичівському районі, де виявлено 14 випадків захворювання тварин. З них в м. Бердичеві захворіло 4 собаки, а в Бердичівській міській територіальній громаді зареєстровано 5 випадків захворювання тварин.

З початку року в Житомирській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужбипроведено дослідження 159 зразків біоматеріалів від підозрілих тварин, було виявлено 25 захворівших.

Ветеринарними фахівцями області проведено 65 тис. профілактичних вакцинацій тварин від сказу, що становить 38% до плану. Причина невиконання планових завдань – відсутність в повному обсязі державного забезпечення засобами захисту та профілактики тварин у 2022р.

Відповідно до результатів аналізу № 1348 від 16.09.2022 р. ДУ «Центр громадського здоров’я України» підтверджено випадок загибелі від сказу жительки Бердичівського району (ВПО) Семенівської ТГ.

20 вересня 2022 року Головним Управлінням видано наказ № 685-ОД «Про посилення заходів профілактики та боротьби зі сказом».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь