Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї

Дата: 30.12.2021 12:03
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

З 1 січня 2022 року набуває чинності Постанова Кабінету Міністрів України №397 «Про деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей».

Відповідно до цієї Постанови непрацюючі працездатні особи з числа членів малозабезпечених сімей зможуть подавати документи для отримання фінансової допомоги для провадження підприємницької діяльності.

Розмір допомоги - до 15 розмірів мінімальної заробітної плати.

Така допомога є безвідсотковою поворотною фінансовою допомогою та надається одноразово у безготівковій формі.

Отримати допомогу зможе непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім'ї у разі її реєстрації як безробітної, яка виявила бажання отримати фінансову допомогу для організації підприємницької діяльності.

Для отримання фінансової допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, подає до центру зайнятості:

  • заяву про надання фінансової допомоги;
  • довідку про відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством. Така довідка не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС;
  • бізнес-план.

Рішення про надання фінансової допомоги або про відмову в її наданні приймається комісією за результатами розгляду бізнес-плану та поданих документів у присутності особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за її згодою), та оформляється протоколом.

Особа, якій надали фінансову допомогу, повинна створити юридичну особу чи зареєструватися як ФОП протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення.

У разі наявності поважних причин такий строк становить 60 календарних днів.

Фінансова допомога повертається однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання або достроково частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості. Строк повернення фінансової допомоги частинами відповідно до графіка не може перевищувати трьох календарних років з дати її отримання.

Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених особою податків, зборів (обов'язкових платежів) і ЄСВ протягом трьох років її отримання або за період з дати отримання такої допомоги до дати її дострокового повернення, зокрема у випадку розірвання угоди.

Фінансова допомога не повертається, якщо особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

  • за трирічний період з дати отримання фінансової допомоги або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди, сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) і єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;
  • у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб з-поміж членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки.

Рішення про неповернення фінансової допомоги приймається комісією.

Фінансова допомога не повертається в разі смерті особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність.

Сума фінансової допомоги не враховується під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї (домогосподарства) для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім'ї (домогосподарства).

Більш детально в інформаційних матеріалах Державної служби зайнятості.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь