Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дні пам’яті, дні примирення, дні Перемоги

Дата: 10.05.2018 15:53
Кількість переглядів: 689

Фото без опису8 – 9 травня у селах,  які входять до Оліївської об’єднаної територіальної громади - Некрашах та Троковичах Черняхівського району, Довжику, Кам’янці, Оліївці, Піщанці, Світині, Сонячному Житомирського району, було урочисто відзначено День пам’яті та примирення і 73-у річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

На багатолюдних зібраннях за участю  представників депутатського корпусу громади, працівників сільської ради, ветеранів, учасників антитерористичної операції, духовенства, освітян, працівників культури, молоді, школярів зі словами подяки та шани виступили Оліївський сільський голова М.І. Скок та заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В.М. Петрук, які зазначили, що скільки б не минуло часу, а День Перемоги завжди буде світлим днем зі сльозами на очах. Ця дата житиме в наших серцях. А у пам'яті назавжди залишаться святі імена тих, хто віддав своє життя за рідну країну. Також посадовці побажали миру всім, єдності, свободи, щастя, злагоди та добробуту кожній родині.

У ході відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці Перемоги на території Оліївської сільської ради було проведено 6 панахид та мітингів-реквіємів за загиблими у часи Другої світової війни, 15 покладань квітів, вінків, гірлянд до братських могил та обелісків, 9 святкових концертних програм, 9 книжкових виставок в бібліотеках громади, конкурси дитячих малюнків «Ми за мир» серед учнів загальноосвітніх закладів, виставка любительського об’єднання «Паперові фантазії», упорядковано кладовища, проведено «Кубок Перемоги» з футболу серед 6 команд, надано матеріальну допомогу 103 особам - інвалідам та учасникам війни, вдовам. Святкові заходи на території громади відвідало понад 2 тисячі осіб.

Віднедавна в Україні офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходять два дні - 8 й 9 травня. Саме 8 травня 1945 Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» Збройних сил Нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням Президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний іще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США було проведено велелюдні святкування. Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам'яті жертв цієї війни Дні пам'яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

День пам'яті та примирення в нашій державі встановлений Указом Президента України Петра Порошенка № 169/2015 від 24 березня 2015 року «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Відповідно до цього Указу, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь