Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підліток та субкультура

Дата: 17.07.2020 11:08
Кількість переглядів: 639

Фото без описуПідлітковий період зараз помолодшав. Дослідники кажуть про те, що він починається приблизно в 10-12 років і може тривати аж до 16-17. В цьому віці провідною діяльністю для підлітка стає не навчання, а спілкування з однолітками. Психологи говорять про те, що головною спільнотою та групою для розвитку та самовираження стає група однолітків. 

Дуже сильною є потреба в сепарації та відокремленні від батьків, в запереченні їх авторитету, в опозиційності. Саме такі протестні реакції є дуже важливим і необхідним етапом розвитку і становлення особистості підлітка. Адже без такого психологічного заперечення батьків буде ускладнене подальше самовизначення, ідентифікація, взаємодія із старшими людьми та входження в «дорослий» світ. 

Такі потреби та психологічні особливості роблять можливим входження підлітка до різноманітних субкультур та молодіжних об`єднань. Бо саме там підліток вчиться самовиражатися, спілкуватися, приміряти на себе ролі дорослих людей та дорослої поведінки, отримує підтримку та схвалення, спілкується з людьми протилежної статі та встановлює з ними стосунки, вчиться досягати поставленої мети. Тобто підліток в межах своєї групи вчиться дуже важливим речам і здобуває важливі навички. 

Інша річ, що часто такі субкультурні угрупування є радикальними, схиляють до агресивної поведінки стосовно себе чи стосовно інших людей. Тут є небезпека, що підліток настільки перейматиметься правилами та цінностями групи, що забуде про свої потреби та інтереси, «загубиться», злившись з усією групою. Профілактикою проти такого поглинання підлітка може бути підтримка його в сім`ї батьками, спілкування «на рівних», визнання самостійності та автономності підлітка, довірливе, інтимне спілкування з ним, відсутність тиску та докорів, стимулювання його цілеспрямованості, успішності, почуття власної значущості. Знайти баланс між контролем та наданням свободи – мабуть, найбільш складне завдання для батьків підлітка. 

Інформація надана Комунальним закладом "Центр надання соціальних послуг Оліївської сільської ради". 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь