Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У столиці пройшла мирна акція щодо захисту законних прав та інтересів громад

Дата: 30.05.2020 16:30
Кількість переглядів: 576

   Представники Оліївської громади долучилися до мирної масової акції, організованої Асоціацією ОТГ, біля Кабінету Міністрів України та Офісу Президента України щодо захисту законних прав та інтересів об’єднаних територіальних громад, які за розпорядженнями Уряду про затвердження перспективних планів формування території громад областей, планують ліквідувати.

   До акції долучилися громади з усієї України. Територіальні громади вимагають від КМУ – зберегти ОТГ, які пройшли демократичний шлях добровільного об’єднання, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

   «Примусове приєднання є недопустиме, це суперечить ст.5 Європейської Хартії місцевого самоврядування! Виключно за згодою громади. Ми закликаємо Кабінет Міністрів переглянути перспективні плани формування території громад областей і дати шанс на подальший розвиток діючим ОТГ», - наголосив Голова Асоціації ОТГ Олександр Корінний.

   Дана проблема актуальна для нашої Оліївської громади, адже при формуванні перспективного плану думка наших жителів представниками облдержадміністрації та Кабінету Міністрів ігнорувалася. Не було проведено жодних обговорень, консультацій з громадськістю стосовно того, в якому вигляді далі існуватиме громада - чи залишиться в такому складі, як є, чи буде об’єднана з іншою громадою. Ніхто не побажав почути голос громади і після того, як Оліївська сільська рада розповіла про дану проблему в ЗМІ та направила відповідні звернення до Житомирської облдержадміністрації та тодішнього міністра розвитку громад і територій України Альони Бабак.

   Таке ставлення до громадян є неприпустимим, адже, згідно з Конституцією України, єдиним джерелом влади в країні є український народ, і необхідно зробити все можливе, аби це право українців було відстояне.

   Нагадаємо, що робочій групі, на рівні Кабінету Міністрів України, було доручено розроблення змін до перспективних планів формування територій громад області, передбачивши 100 відсотків охоплення територій, здійснення розрахунків фінансової спроможності територіальних громад. Важливою частиною цього процесу повинно було стати обговорення підготовлених пропозицій з відповідними органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськістю.

   Ще в листопаді минулого року Оліївська сільська рада повідомила в засобах масової інформації, що жодних офіційних повідомлень про прийняття рішень щодо майбутнього нашої ОТГ громаді не надходило, необхідних обговорень не проводилось, а фінансова спроможність Оліївської територіальної громади, яка є основним критерієм, взагалі не була врахована.

   У зв’язку з цим, в активних громадських колах нашої ОТГ почав назрівати соціальний бунт, який, разом з подібною ситуацією в різних регіонах України, може стати темною плямою на карті такої світлої реформи як децентралізація.

    Мирна масова акція представників громад з усієї України в столиці – це один з кроків щодо захисту інтересів простих українців, які щодня працюють над розвитком своїх громад і мають право бути почутими. Свої вимоги делегати від ОТГ передали представникам високих кабінетів і щиро сподіваються, що вони будуть почуті та враховані.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь