Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Послаблення карантину: Як Україна житиме після 11 травня

Дата: 07.05.2020 16:07
Кількість переглядів: 747

З наступного тижня українці зможуть на крок наблизитися до свого звичайного "докарантинного" життя

"Україна вчасно увійшла в карантин і вчасно з нього вийде", - так кажуть в уряді протягом майже двох місяців карантину. 

Правда, кількість хворих все ж росте, залишаючись на майже незмінному рівні, а обмеження карантину вже готові послабити. Розповідаємо, які торгові точки та об’єкти міської інфраструктури дозволено відкривати і до чого це може призвести.

Що дозволили відкрити на карантині

Головний аргумент перед послабленням карантинних заходів у тому, що ситуація з захворюваністю є стабільною. У зв’язку з цим будуть відкриті:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • салони краси, перукарні;
  • заклади громадського харчування навиніс;
  • тимчасові споруди (кіоски);
  • літні майданчики кафе і ресторанів просто неба у закладах, зареєстрованих як оператори потужності;
  • об’єкти оптової і роздрібної торгівлі непродовольчими товарами загальною площею до 300 квадратних метрів. Сюди не увійде робота зон розваг та харчування, дитячих зон та робота великих торгових та торгово-розважальних центрів; 
  • заклади культури та побутового обслуговування населення: музеї, бібліотеки, ательє;
  • стоматології, аудиторські, адвокатські, нотаріальні компанії, сервіси побутової техніки;
  • автокінотеатри.

Усі перераховані заклади можуть працювати за умови перебування у них не більше одного працівника та одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі у захисних масках. Приміщення мають проходити обов’язкову санітарну обробку двічі на день.

Також дозволять тренування спортсменів національних збірних команд, індивідуальні тренування (біг, хода, їзда на велосипеді, рух на активних візках спортсменів з інвалідністю).

Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я розробили правила відвідування парків, скверів, перукарень та магазинів, аби унормувати всі нюанси, що можуть викликати питання як у відвідувачів, так і у власників та працівників.

Отож, у перукарнях та салонах краси має відбуватися обов'язковий температурний скринінг працівників перед початком роботи. Приймати клієнтів дозволили лише за попереднім записом, а за умов черги люди мають знаходитися ззовні приміщення. Як перукарі, так і відвідувачі мають перебувати у масках.

На входах до парків та скверів адміністрація має розвісити правила відвідування. На територіях відпочинку має бути забезпечено функціонал туалетів, наявність рідкого мила, антисептиків у них та їх прибирання і дезінфекцію.

При цьому у парках поки не дозволять роботу атракціонів і проведення розважальних заходів, а відвідувачам можна заходити лише у масках та групами не більше трьох осіб. До того ж дозволяється використовувати рекреаційні зони для індивідуальних пробіжок і занять спортом при дотриманні соціальної дистанції.

Українські кафе та ресторани зможуть працювати за таких умов:

  • Працівникам необхідно міряти температуру перед роботою, вони мають користуватися масками та рукавичками (роботодавець повинен забезпечити п'ятиденний запас засобів);
  • Щодня перед відкриттям закладу та кожні дві години приміщення необхідно мити та дезінфікувати;
  • На вході до закладу має розміщуватися антисептик;
  • Обслуговування дозволено лише навиніс за попередніми замовленнями та на літніх майданчиках на вулиці. Тоді дистанція між столиками має бути не меншою за 1,5 м, і за кожним з них може сидіти не більше двох осіб;
  • Меню закладу має бути зафіксовано поряд з місцем видачі замовлень;
  • Замовлення дозволено видавати в одноразовому закритому посуді;
  • Місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передання замовлення без контакту з клієнтом.

Як працюватимуть ринки

29 квітня Кабінет міністрів затвердив критерії відкриття ринків під час карантину. Урядовці заявили, що на кожному з 872-х ринків інспектори Держспоживслужби контролюватимуть дотримання санітарних норм.

У Києві, за словами мера Віталія Кличка, Державна споживча служба уже перевірила 37 ринків на відповідність карантинним вимогам. За результатами перевірки було вирішено відкрити п’ять: Деміївський ринок, "Маяк", Базар на Лісовій, Володимирський та Печерський ринки. Станом на 6 травня фактично уже працюють перші три.

На ринках, як і всюди, діятиме масковий режим працівників та відвідувачів, дистанційна термометрія на вході, дистанцію у 3 метри між торговими місцями та 1,5 метри – між відвідувачами та дезінфекція контактних поверхонь кожні три години.

Коли відновлять роботу громадського транспорту

З огляду на слова головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, не варто очікувати на швидке відновлення роботи громадського транспорту. У будь-якому випадку початок роботи автобусів та тролейбусів буде дозволений не у травні і не у рамках першого етапу пом’якшення карантинних заходів.

"Я стоятиму на своєму, я не дозволю відновити одразу громадський транспорт. Оскільки щойно буде відновлено громадський транспорт, у нас на карантині як такому буде поставлено хрест", - заявив Віктор Ляшко.

*************

Де-юре обмеження все ж залишаться, а от де-факто, на жаль, ні. Аби у цьому впевнитися, достатньо визирнути у вікно прямо зараз – прогулянки великими групами без масок, відпочинок у парках та на стадіонах, що створює неабияке скупчення людей. І якщо раніш поліція патрулювала вулиці та штрафувала, змушуючи людей дотримуватися обмежень, то тепер жодних зауважень з боку правоохоронців.

Тож про які групи не більше двох людей може йтися? Настане 11 травня, і ніхто не зважатиме на обмеження від уряду та на скрупульозно прописані правила поведінки. Купуватимуть каву без рукавичок, обмінюватимуться рукостисканнями, гулятимуть з дітьми без масок, підуть на пікніки до парків.

Настає гарна погода, теплішає, і маска видається непотрібним обтяжливим рудиментом, здається, що все минулося, а вірус загубився десь далеко і точно не дістанеться українців. Проте це відчуття оманливе. І за нехтуванням безпекою може слідувати ще більший, ніж маємо зараз, спалах.

Фото без опису

За інформацією ТК ZIK.

Читайте також:

Рекомендації для офісних приміщень

Рекомендації для закладів громадського харчування


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь