Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМУЄМО!

Дата: 17.04.2020 14:08
Кількість переглядів: 421

   Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій за підсумками зустрічі з Головою Національної поліції України Ігорем Клименком, нагадуючи свій Заклик щодо профілактики поширення коронавірусу від 16 березня 2020 року закликала усіх віруючих не ставитися легковажно до коронавірусної хвороби, не піддаватися хибному відчуттю безпеки та дослухатися до настанов своїх релігійних лідерів і рішень уряду щодо карантину.

   Раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій спрямувала до Прем’єр-міністра України та МВС пропозиції, спрямовані на забезпечення конституційного права на свободу віросповідання під час карантину в Україні.

    Релігійні діячі звертають увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211 (зі змінами від 2 квітня) заборонено проведення всіх масових заходів, у тому числі релігійних. При цьому йдеться лише про масові заходи, а в роз’ясненні на Урядовому порталі зазначено, що “Уряд не закриває церкви”.

   4 квітня 2020 року начальник Національної поліції України Ігор Клименко під час наради з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій запевнив, що храми й інші культові споруди не будуть закриватися, не буде перешкод у проведенні богослужінь. Однак поліція буде слідкувати, щоб не було скупчення людей у храмах і біля храмів.

   "І поліція, і МВС зважали на те, що великодні служби мають відбутися. Ми розуміємо, що закрити храми ми не можемо і не маємо права. Тому досягли домовленості: однозначно церкви працюють, богослужіння проводять, на богослужінні перебуває не більше ніж 10 осіб. Священикові, який проводить службу - лише йому одному - можна бути без маски, оскільки традиція та ритуал вимагає цього", - розповів голова Нацполіції Ігор Клименко у інтерв'ю виданню Інтерфакс-Україна.

   Поліція діалогу та дільничні інспектори поліції будуть забезпечувати правопорядок біля храмів, а самі священики контролюватимуть кількість прихожан всередині.

   "Ми в жодному разі не будемо заходити в храм і тим більше когось звідти виганяти", - запевнив керівник Нацполіції.

«... тому потрібно не допускати скупчення людей та слідкувати за дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Будь-яке скупчення людей в храмі або на церковному подвір’ї буде розцінюватись правоохоронцями як порушення правил карантину. Звертаємо увагу, що за порушення правил карантину передбачений штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо порушуються санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, то можуть притягнути до кримінальної відповідальності», - йдеться на офіційному сайті Юридичного відділу Української Православної Церкви.

   Нагадаємо, що 2 квітня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 255, якою внесено зміни до раніше ухваленої постанови КМУ від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Постанова).

  

Постанова забороняє усім фізичним особам, що знаходяться на території України, до 24 квітня 2020 р.:

– «перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно»;

– «переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи»;

– «перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини»;

– «відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою»;

– «проведення всіх масових заходів»;

– «відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають діти, громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і закладів, що надають соціальні послуги сім’ям/особам у складних життєвих обставинах»;

– «перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус».

 

  Пункт 4 вказаної Постанови відносить до категорії тих, хто потребує самоізоляції, осіб, які досягли 60-річного віку. Таким людям забороняється покидати житлові приміщення. Виняток становлять особи цієї категорії, які мають домашніх тварин (дозволено перебування на вулиці два рази на день), або особи, які заявили про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, їм дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, за умови використання засобів індивідуального захисту.

 

   У коментарі Юридичного відділу УПЦ вказують: «З огляду не те, що в регіонах можуть діяти обмеження місцевого рівня та  інше розуміння Постанови, що може призводити до порушення прав віруючих та релігійних громад УПЦ, просимо повідомляти про це на гарячу лінію Юридичного відділу УПЦ за номером (097) 537-55-96».

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь