Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Регіональні координатори фонду Lumos сприяють реформі деінституалізації

Дата: 10.12.2019 12:28
Кількість переглядів: 1061

   Фото без описуМіжнародна благодійна організація Lumos Foundation протягом 3-х років є партнером української влади, зокрема, Житомирської області в сфері захисту і просування прав дітей.

   У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю на 2017-2026 роки, організація надає методологічну і технічну допомогу з реформування системи інституційного догляду за дітьми, створення і розвитку інклюзивної освіти, створення медичних, соціальних, освітніх і реабілітаційних послуг в області.

   Для підтримки реформи деінституалізації з 2019 року в Житомирській області працює регіональний координатор фонду Lumos Наталія Шигонська (моб. (098) 443-57-54, e-mail: nshygonsks@gmail.com ), а з листопада до команди регіональних координаторів доєднався  Олександр Янко (моб. (093) 255-25-70, e-mail: s1p@ukr.net).

   Довідково:

Деінституціалізація (також деінституціоналізація, де-інституціоналізація, застосовуються й скорочення Де-І) в сфері захисту прав дітей — це процес реформування системи догляду за дітьми, заснований на принципі найкращих інтересів дитини, визнанні пріоритету сімейного виховання та шкоди таких форм догляду як дитячі будинки й інтернати. В ході таких реформ сім'я отримує послуги та допомогу, що сприяє її збереженню і повноцінному дитячому розвитку; усиновлення або сімейні форми альтернативного догляду стають пріоритетом влаштування дітей, що втратили батьківське піклування з причин сирітстванасильства чи недбалого ставлення батьків; інституції перепрофільовуються в центри надання спеціалізованих послуг або закриваються.

   У розвинених країнах цей процес стартував у середині ХХ століття і полягав у поступовій відмові від великих дитячих інституцій, одночасно з розвитком усиновлення, нових (як правило, сімейних) форм тимчасового влаштування дітей та послуг з підтримки вразливих сімей. На сьогодні описана вище модель стала загальноприйнятою для розвинених країн: абсолютна більшість сиріт виховуються в родинах родичів або усиновлені, завдяки розвиненим доступним послугам у громадах стало не прийнятим віддавати дітей в інституції. Більше того, практика міжнародного усиновлення показує, що сім'ї з країн Заходу приймають до себе дітей навіть із інвалідністю й важкими ураженнями здоров'я.

   Процес поширюється також у Латинській АмериціАфриці і Азії, хоча частіше торкається окремих установ, ніж цілих країн або регіонів. У Східній Європі можливості для деінституціалізації з'явилися після падіння комунізму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь