Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Оліївській ОТГ обговорили назріле реформування бібліотек

Дата: 22.11.2019 12:23
Кількість переглядів: 661

   В Оліївській громаді відбулася зустріч працівників бібліотек та представників органів місцевого самоврядування зі спеціалістами Житомирської обласної бібліотеки імені Ольжича. 

   Темою заходу було обрано «Діяльність публічних бібліотек в умовах децентралізації». Предметом розмови стало переформатування бібліотечної мережі, переосмислення ролі бібліотек громади та покращення якості інформаційно-культурних послуг, що має надавати сучасна бібліотека.  

   Зокрема, головний бібліотекар науково-методичного відділу Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЖОУНБ) Галина Козаченко окреслила план дій для бібліотекаря в умовах вимог сучасності. Тут для бібліотекаря, який прагне йти в ногу з часом, ключовим є «вміння шукати». 

   Головний месидж до бібліотекарів був чітким: «Ми маємо бути затребуваними». 

   Зупинилися на правах і обов`язках бібліотечних працівників, окреслили законодавчо-нормативну базу, зокрема актуальний документ «Цілі сталого розвитку 2016-2030». 

   Серед цілей може бути і подолання бідності. Як тут можуть допомогти бібліотеки? Наприклад, провести тренінг з залученням спеціалістів з фінансової грамотності. 

   Як висновок, бібліотеки сьогодні повинні отримати нову форму і стати привабливими для сучасного читача.

    Для досягнення цієї мети, бібліотеки мають бути клієнтоорієнтованими. На цьому наголосила завідуюча науково-методичним відділом ЖОУНБ Оксана Костюченко. 

   У своїй презентації гостя розповіла про найпопулярніші сучасні методи роботи з читачами. Зокрема, було наголошено й на тому, що бібліотекар сьогодні повинен мати багато компетенцій. Це ключ до конкурентоспроможності.

   Представники обласної бібліотеки розвіяли міф радянських часів про нас як найбільш читаючу націю. Сьогодні бібліотека часто програє битву за увагу громадян. Тому ці заклади повинні стати сучасними центрами, де молодь зможе у вигляді книги та супутніх послуг отримати задоволення своїх соціокультурних потреб. 

   Представниці обласної бібліотеки наголосили, що готові надалі надавати всю необхідну інформацію щодо функціонування бібліотек у сучасному світі всім, кому це потрібно. Головне - бажання самих бібліотекарів вдосконалюватися.

   Головний спеціаліст з питань культури та спорту Оліївської ОТГ Олег Рогов подякував гостям за змістовне спілкування, влучні поради та небайдужість до майбутнього бібліотек. Також він розповів про успішний досвід нових форм роботи бібліотек, втілений у Оліївській ОТГ, та про найближчі плани в цьому напрямку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь