Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уберегтися від небезпечних змій і не дати їм себе покусати

Дата: 16.08.2019 08:36
Кількість переглядів: 920

     Фото без описуУ густій зеленій рослинності можуть причаїтися отруйні змії. Найрозповсюдженіший вид змій у Житомирській області, потенційно небезпечний для людини, – це гадюка звичайна. Її довжина в

середньому становить 30-50 см. Живе гадюка на добре прогрітому узліссі, лісових галявинах, лісосмугах, порослих чагарником ярах і балках, степових схилах з чагарниками тощо.

     Аби вберегтися від укусів змій, насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зубів. Це високі черевики з грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж.

     На пікніку необхідно ретельно оглянути обране місце, взяти палицю та обережно обстукати ті предмети, на які хтось хоче сісти. У більшості випадків отруйна змія, котра там може знаходитись, дасть людині дорогу, зникнувши з її поля зору.

     У лісі, збираючи гриби і ягоди, варто довгою палицею перевіряти зарості на наявність плазунів. 

     Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору або печеру, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. Уночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід у намет.

     Якщо змія все ж вкусила людину, треба постаратися якомога швидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення губ або порожнини рота. Необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

     Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її повинен тільки медичний працівник. Тому потерпілого необхідно якомога швидше доставити в найближчий медичний заклад.

     При укусах змій категорично заборонено:

     1) накладати джгут на кінцівку вище місця укусу (джгут не завадить розповсюдженню отрути, однак призведе до порушення кровопостачання й омертвіння тканин);

     2) припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами, обмивати його алкоголем;

     3) розрізати рану на місці укусу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь