Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Керівництво Оліївської ОТГ проінспектувало хід капітального ремонту вулиць та зведення медамбулаторії

Дата: 05.06.2019 11:53
Кількість переглядів: 537

    Фото без описуДнями заступник Оліївського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади В.М. Петрук та начальник відділу житлово-комунального господарства ради В.Б. Городнюк

здійснили робочу поїздку до сіл Сонячне та Оліївки на об’єкти дорожнього будівництва та до свого часу широко анонсованої облдержадмінстрацією довгоочікуваної новобудови – Оліївської медичної амбулаторії.

    Під час поїздки у Сонячному було оглянуто стан нового дорожнього покриття на вулиці Польовій (загальною протяжністю 348, шириною 4,5 метри) та Новоселів (330 метрів, і теж шириною 4,5 метри), а в Оліївці, відповідно, зведення стін амбулаторії. І коли станом облаштування дорожнього покриття перевіряючі залишилися задоволені, то організація та якість будівельних робіт на «медичному» майданчику вже вкотре викликала, м’яко кажучи, подив. Щоб «прояснити» ситуацію, спочатку трохи історії.

    Як ми вже повідомляли, ще минулого року Мінрегіон України затвердив масштабні заходи фінансування, спрямовані  на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості. Тоді ж, у вересні, було затверджено перелік з 14 амбулаторій нового типу, які планувалося звести за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

    Одним із об’єктів, внесених до згаданого переліку, стало й будівництво сучасної медичної амбулаторії для Оліївської громади. Тож незабаром сільською радою було відведену земельну ділянку та присвоєно їй кадастровий номер. Також  5  жовтня  2018 року восьма  сесія  VІІ скликання Оліївської сільської ради прийняла рішення про співфінансування проекту «Будівництво амбулаторії ПМД на 1-2 лікаря з житлом».

    Зі свого боку, Житомирська облдержадміністрація, яка виступила замовником будівництва, виготовила проектно-кошторисну документацію та оголосила тендер на визначення підрядника. Згідно з «владними» обіцянками, будівництво Оліївської медичної амбулаторії мало бути завершено до кінця поточного року. І вже з початку березня 2019 року підрядна організація, яка безпосередньо взялася будувати такий довгоочікуваний та необхідний медичний заклад сілької первинної медичної допомоги, приступила до роботи.

    У всій цій історії є один цікавий нюанс. Загальна кошторисна вартість будівництва амбулаторії – 7 млн. 200 тис. грн., 37,5 відсотків з яких, а саме 2 млн. 700 тис. гривень – співфінансування з боку Оліївської ОТГ. Звідси логічно випливає, що громада, виділивши на будівництво таку досить пристойну суму, має право знати, як та на яких умовах воно здійснюється та відповідним чином впливати на це будівництво. Проте за фактом сільська рада ще й досі не отримала від ОДА чіткої та зрозумілої інформації щодо підрядника, його можливостей, ба навіть щодо його контактних даних.

    Чому ми так детально акцентуємо увагу на цьому? Та тому, що, по-перше, за три місяці роботи будівельники не спромоглися звести навіть половину «коробки» майбутньої амбулаторії. І це при тому, що викладається вона не з цегли, а з піноблоків, використання яких, як відомо, пришвидшує будівництво в рази.

    Зрештою, після останніх відвідин будмайданчика, дивуватися вже нема чому. Перевіряючі застали усього трьох робітників, які не мали навіть найпримітивніших засобів механізації виробничого процесу. Коротко про побачений «технологічний процес», який використовувався будівельниками: один з них йде до штабеля з піноблоками, бере в руки (голі, не захищені бодай найтоншими рукавицями) цей піноблок, несе його поперед себе метрів так з тридцять до стіни і, захеканий, «вивантажує». Інший робітник бере в руки... що б ви думали... ні, не «шабельну» пилку чи «болгарку», а звичайну  ручну ножівку, і розпилює його навпіл... Щоправда, монтажний клей бідні будівельники, скоріше за все, розмішують таки не кельмою, а за допомогою міксера. Принаймні, ми його побачили на одній із стін...

    До речі, ще раз про «штабелі» піноблоків. Розвантажували їх цілковито «варварським» способом, на абсолютно не підготовлену площадку, в багнюку, і навіть не горизонтально, а під чималим кутом. Та ще й перебивши частину будматеріалу, що видно на розміщених нижче фото.

    На жаль, мусимо констатувати, що така організація будівництва, яка здійснюється під прямою егідою облдержадміністрації, не витримує ніякої критики навіть з точки зору якості, не кажучи вже про якусь культуру виробництва. Крім того, виникає стійке відчуття, що з такими «темпами» амбулаторія до кінця року, як було обіцяно, ну аж ніяк не буде здана. А при перенесенні строків, як відомо, у зв’язку зі здорожчанням будматеріалів та енергоносіїв і т.п., буде переглядатися кошторис. Зрозуміло, що в бік його значного збільшення. Тому, закономірно, виникає риторичне питання: чому все це так відбувається і кому це вигідно?

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь