Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Країна дитинства – країна казкова…

Дата: 04.06.2018 12:08
Кількість переглядів: 1253

Першого та другого червня найменші мешканці Оліївської територіальної громади разом із вихователями, вчителями, працівниками культури за дієвої особистої підтримки сільського голови М.І. Скока, спонсорської допомоги святкували  Міжнародний день захисту дітей.

Своєрідним епіграфом як до самого міжнародного свята, так і до його відзначення в громаді, мабуть, є ось ці поетичні рядки:

«Країна дитинства – країна казкова.
І часто дорослих вона вабить знову.
І часто дорослі літають у мріях,
Вернутись в дитинство живе в них надія».

Традиційно до Міжнародного дня дітей організовують різного роду розважальні заходи. Тож не відстали від решти і в Оліївській сільській раді. Безпосередню участь у святкуванні та привітанні дітей взяли участь сільський голова Михайло Скок, секретар ради Анатолій Мельниченко, посадові особи сільської ради. Малюки в Довжику, Кам’янці, Оліївці та  інших селах мали змогу взяти участь в різноманітних конкурсах, долучитися до танцювального флеш-мобу, втілити свої казкові фантазії в малюнках крейдою на асфальті, подивитися концертну програму.

Також в рамках святкування Міжнародного дня дітей була організована захоплююча пізнавальна екскурсія до Коростеня. Діти, зокрема, побували в відомому музеї «Скеля» - оборонному підземному містечку, розташованому в міському парку. Побудував його знаменитий генерал Карбишев в 1937 році. Тут невеликий гарнізон майже місяць тримав оборону проти німців під час Другої світової війни. До 2005 року об'єкт був засекречений. В даний час для туристів відкритий лише один поверх підземелля. Насправді таких підземних поверхів розвідано сім, за чутками, їх більше. Бастіон навіть в даний момент має оборонне значення, тому що там досі збереглося автономне водопостачання і подача повітря, є кілька виходів в різних точках міста.

З цікавістю маленькі подорожні прогулялися й парком ім. Островського, який знаходиться на схилах гранітної скелі і є історичним місцем Коростеня. Там зведений макет дерев'яних укріплень стародавнього міста Іскоростень. На березі річки встановлено пам'ятник княгині Ользі. За легендою, вона дуже любила купатися в річці Уж, тому там стоїть табличка «Купальня княгині Ольги». А на протилежному березі встановлені пам’ятники Добрині Микитовичу, древлянській княжні Малуші та її синові, князю Володимиру Великому.

Міжнародний день захисту дітей відзначається щорічно 1 червня. У цей день громадськість закликають прислухатися до потреб дітей та приділити особливу увагу тим, хто залишився без опіки рідних і близьких.

Це одне з найстаріших міжнародних свят. Світ почав відзначати його з 1950 року, після затвердження Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.

Пізніше цю ініціативу на міжнародному рівні підтримала ООН. Організація оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

День захисту дітей служить додатковим нагадуванням дорослим про проблеми дітей. Йдеться про дотримання їх прав на життя, свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок та дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці.

ООН в 1959 році на засіданні прийняла Декларацію прав дитини. До неї увійшли статті, що закликають батьків, державні органи, неурядові організації визнати описані в документі права і свободи дітей, а також прагнути до їх дотримання. Декларація ООН не мала обов'язкової сили, а носила лише рекомендаційний характер.

Але незабаром права дітей закріпили на рівні міжнародного права. 20 листопада 1989 року ООН прийняла Конвенцію про права дітей. Її підписала 61 країна, а 13 липня 1990 року документ ратифікував СРСР.

В Україні Міжнародний день захисту дітей став державним святом з 1998 року, після підписання Президентом Указу №568/98 "Про день захисту дітей". Ініціатором святкування стало Міністерство у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнський комітету захисту дітей, Національний фонд соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям".

Валерій Терновий.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь